V Kopru je bil olimpijski tek

Post date: Apr 21, 2013 4:27:6 PM

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je skupaj s Športno zvezo Koper v počastitev Mednarodnega olimpijskega dne, v Kopru pripravil Olimpijski tek.

»To je več kot le en dan, ko se spomnimo na rojstvo modernega olimpijskega gibanja. To je dan, ko se spomnimo, da bi v športu morali uživati vsi - ne glede na starost, spol ali svoje sposobnosti. Bolj kot kdajkoli prej, v tem olimpijskem letu, ta dan predstavlja priložnost ne samo za gibanje, temveč tudi za učenje in odkrivanje športa in njegovih vrednot. Namreč, da se moramo vedno truditi po svojih najboljših močeh. Da ni pomembno, ali bomo zmagali ali izgubili, ampak kako igramo igro. Ker šport prinaša vsem generacijam bolj zdravo in uravnoteženo življenje in boljše počutje.« Jacques Rogge, predsednik Mednarodnega Olimpijskega komiteja.

Slovenskega olimpijskega dne se je v Kopru udeležilo veliko število tekačev, obiskovalcev ter seveda olimpijcev. Vse skupaj se je začelo z Asko mini olimpijado, ki jo je vodil Aleš Šolar in na kateri sta sodelovala tudi dva nekdanja odlična športnika in olimpijca, Petra Majdič in Primož Peterka. »Gibanje in šport morata postati pomemben del vašega življenja in verjamem, da boste zadovoljni in uspešni,« je v nagovoru otrok izpostavila bronasta olimpijka Petra Majdič.

Otroci so skupaj z njima spoznavali olimpijske simbole. Skupaj s Petro Majdič so na atletski stadion prinesli olimpijsko zastavo, poslušali so olimpijsko himno, Primož Peterka pa je prinesel olimpijsko baklo. Sledile so štafetne igre, kjer so se jim pridružili tudi ostali olimpijci, vključno z 92 letnim Markom Račičem, ki je nastopil že na olimpijskih igrah v Londonu leta 1948.

Marko Račič, je član Kluba slovenskih olimpijcev, katerega člani so obiskali Olimpijski tek in se udeležili teka oz. hoje na 1 km in 8,5 km. Med olimpijci je bil tudi dobitnik dve olimpijskih medalj v gimnastiki, Miro Cerar, ki je prav tako vzpodbujal otroke in ostale mlade športnike, ki so se predstavili v sklopu predstavitve lokalnih športnih društev in klubov.

Po končani Asko mini olimpijadi so se otroci napotili v otroški vrtec, tekači pa so začeli z ogrevanjem pod vodstvom olimpijke Brigite Langerholc Žager, četrte iz olimpijskih iger v Sydneyu v teku na 800 metrov. Nakej 100 metrov teka, ogrevalne vaje in tekači so bili pripravljeni na 8,5 km dolgo pot.

Nacionalni olimpijski komiteji (NOK) v spomin na 23. junij 1894, ko je baron Pierre de Coubertin na sorbonski univerzi v Parizu ustanovil Mednarodni olimpijski komite (MOK), vsako leto organizirajo praznovanje »Olimpijskega dne«. Dogodek je postal stalnica olimpijskega gibanja na 42. zasedanju MOK-a januarja 1948. Prvi Olimpijski dan so praznovali 23. junija istega leta v Grčiji, Avstriji, Kanadi, Švici, Veliki Britaniji, Urugvaju, Venezueli, Belgiji in na Portugalskem. Leta 2010 je število olimpijskih komitejev, ki organizirajo olimpijski dan naraslo že na 171. Cilj olimpijskega dne je promocija olimpijskih vrednot - odličnosti, spoštovanja in prijateljstva, ter širitev množičnega športa. OKS se je pridružil praznovanju olimpijskega gibanja leta 1992 z organizacijo prvega olimpijskega teka.

Pred začetkom teka jih je pozdravil tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, dr. Janez Kocijančič, ki jim je zaželel uspešen tek ter izpostavil pomembnost gibanja. V družbi predstavnikov občine Koper, ki je podprla tek in predsednika uprave Adriatic Slovenice, zlatega sponzozorja teka, Gabrijela Škofa, je tekače povabil na štart, kjer so jih spodbujali tudi ostali olimpijci, med katerimi je bila tudi Maja Tvrdy, ki bo v Londonu nastopila v badmintonu ter odlični jadralec Gašper Vinčec.

»Olimpijski tek nastane v zavedanju, da je tek izjemno pomemben za naše dobro počutje. Saj veste kako pravijo »Zdrav duh v zdravem telesu« in tek temu zelo pripomore. Lani sem se ga udeležil z svojo družino in z starejšo hčerko, ki je stara le 4 leta, sva skupaj odtekla cel krog okoli Bonifike. Osnovni namen dogodka je druženje in ne glede na to ali si profesionalen športnik ali le ljubitelj teka, je to prostor kjer se imajo lepo prav vsi. Dogodek sam nosi v sebi tako kot mnoge športne prireditve energijo športnega duha in čisto namero vrednote olimpizma, da ni potrebno zmagati, ampak sodelovati. Namen takšnih dogodkov je tudi ta, da se poveže idejo olimpizma z širšo populacijo in da ni vezana le na vrhunski šport,« je povedal Vinčec.

V sodelovanju z zlatim sponzorjem teka, Adriatic Slovenico ter ostalimi sponzorji, Mobitelom, banko SKB, Petrolom Dnevnikom, vodo Odo, Mercatorjem, Etiketo in Športno Loterijo je bilo vse pripravljeno za tek na 8,5, km in tek oz. hojo na 1km.

Glasna vzbodbuda godbe na pihala in mažoretk iz Laškega je dajala ritem tekačem, ki so prvi krog pretekli na stadionu in se nato podali na ulice Kopra. Vroče junijsko vreme ni prizanašalo tekačem na teku, najlepši del proge je bil speljan ob obali na koprski promenadi, kjer je za osvežitev posrbela Pivovarna Laško z olimpijsko vodo ODO.

Medtem, ko so se tekači borili s soncem in 8,5 km progo so se v družbi olimpijcev na 1 km pot podali tudi najmlajši in ostali ljubitelji teka in rekreacije. Krajša proga je vodila po lepo urejenemu športnemu parku Bonifika, zaključek teka pa je bil na atletskem stadionu, kjer so tekači po olimpijskemu maratonskem protokolu pretekli še 400 metrski krog.

Ob vzpodbudi olimpijcev je najhitrejši tekač za progo potreboval vsega 27 minut, vendar glede na to, da olimpijski dan vzbodbuja netekmovalnost in športno družje, rezultat tokrat ni bil v ospredju.

Povezava na stran OKS