Atletski klub Koper praznuje 50. rojstni dan

Post date: Apr 21, 2013 8:26:38 PM

Atletski klub Koper je 23. novembra 2012 praznoval svoj 50 rojstni dan. Poleg številnih tekmovanj in aktivnosti, ki so jih prizadevni atletski delavci Atletskega kluba Koper prirejali skozi celo jubilejno leto, so se v petek zbrali tudi na prisrčni slovesnosti.

Vabilu na praznovanje so se odzvali še vsi živeči dosedanji predsedniki Atletskega kluba Koper (Bojan Grom, Darko Glavan, Jani Dernič in Janez Nučič), številni nekdanji atleti in atletinje Atletskega kluba Koper ter tudi prva dva trenerja v Kopru Marcel Djurdjevič in Lucijan Kozlovič.

»V pripravah na praznovanje 50. rojstnega dne Atletskega kluba Koper sem v številnih pogovorih naletel na sogovornike, ki so tako ali drugače vtkali v koprski Atletski klub svoje znanje, čas, tekmovalno žilico, tekmovalne nastope, del sebe. Raznolikost športnih disciplin daje kraljici športov poseben čar. Vzljubi jo vsakdo, ki se v njo poglobi, ki jo začuti in spozna. Kljub vsemu, da je atletika individualni šport, je lahko ob hemogeni ekipi in pravem vzdušju dobra osnova tudi za uspehe na moštvenih tekmovanjih. To vzdušje prevladuje v Atletskem klubu Koper v zadnjih letih in temu gre pripisati uspehe, tako organizacijske, kot tudi tekmovalne. Številne medalje na Državnih prvenstvih, preko 600 smo jih našteli samo v zadnjih 20 letih, številni nastopi v slovenski reprezentanci, več kot 100, pa kopica državnih rekordov, uspehi na Atletskih pokalih Slovenije od najnižjih pa do članskih kategorij, je zagotovo dejstvo, ki priča tudi o tekmovalnih uspehih, ki so jih atleti in atletinje Atletskega kluba Koper s pomočjo prizadevnih trenerjev dosegali doma in po svetu,« je v uvodu pozdravnega govora dejal sedanji predsednik Atletskega kluba Koper Mitja Butul.

Dejavnost Atletskega kluba Koper temelji na prostovoljnem delu. Letno opravijo člani Atletskega kluba Koper tudi več kot 3000 prostovoljnih ur. Doma in v tujini jim priznavajo, da sodijo med najboljše organizatorje atletskih prireditev. Od modernizacije atletskega stadiona v letu 1995 pa do danes so v Kopru organizirali preko 60 državnih in mednarodnih atletskih tekem. Večkrat so jih razglasili tudi kot najboljše organizatorje v Sloveniji, z organizacijo mladinskega klubskega pokala leta 2008 pa so prejeli posebno priznanje Evropske atletske zveze.

»Včasih, ko se po končani atletski tekmi v Kopru zberemo in pokramljamo, se ti zdi da smo kot velika družina. In če se ti zdi, da bi morda lahko koprski atleti in atletinje dosegali kdaj tudi še boljše rezultate se vprašaš? Ali ni morda večje bogastvo to, da so v Atletskem klubu Koper, otroci, poleg atletskega znanja, pridobili tudi druge, za življenje pomembne izkušnje, ki so včasih več kot le tekmovalni uspehi ?

Veliko jih je z druženjem in preživljanjem prostega časa v Atletskem klubu Koper, na koprskem atletskem stadionu, pridobilo nove življenjske izkušnje. To kar v življenju največ šteje. Naučili so se zmagovati in prenesti poraz. Naučili so kaj je naporni trening in tudi kaj je veselje in zabava po uspehu. Naučili so se tekmovati in organizirati tekmovanja. Sedaj so razpršeni po Sloveniji in tudi po svetu. A nit, ki jih veže na Atletski klub Koper je pri večini ostala. Veliko atletov in atletinj iz Atletskega kluba Koper je tudi v svojem življenju uspešnih. In to je lepo slišati,« je na prisrčni prireditvi ob praznovanju častitljivega jubileja, razpredal predsednik Atletskega kluba Koper Mitja Butul. Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica Športne zveze Koper Sonja Poljšak, ki je prisotne nagovorila tudi kot članica Olimpijskega komiteja Slovenije. Ob tej priložnosti so podelili tudi posebni plaketi zaslužnima pri razvoju koprske atletike in sicer Janezu Nučiču, za izjemen prispevek ob modernizaciji atletskega stadiona v Kopru, ki so ga koprski atleti v 90 letih zgradili in posodobili sami ter Klavdiju Frankoviču za dolgoletno predano delo in aktivnost v Atletskem klubu Koper.

Včasih, ko se po končani atletski tekmi v Kopru zberemo in pokramljamo,

se ti zdi da smo kot velika družina.