Mednarodni kamp borilnih veščin – ADIA

Post date: Apr 21, 2013 3:29:21 PM

Društvo borilnih veščin Ju-Jitsu Obala je v sodelovanju z Mestno občino Koper, Športno zvezo Koper in Ju-Jitsu zvezo Slovenije, v soboto dne 12.5.2012 v Športni dvorani Bonifika izvedlo celodnevni mednarodni kamp borilnih veščin – ADIA. Kampa se je udeležilo okrog 130 udeležncev iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Francije, Argentine, Bosne in Hercegovine, Srbije, Avstrije in drugih držav.

Na kampu je bilo prisotnih večje število obiskovalcev, samega kampa pa se je oblečenih v kimono udeležilo večje število tako moških, žensk, kot tudi otrok. Na kampu je predavalo večje število mosjtrov borilnih veščin iz različnih držav, med temi velja omeniti:

- Daniel BLANCHET - HANSHI, 10.DAN JU-JUTSU, SOKE Asahi dojo international association, mojster borilnih veščin Aiki-jitsu, karate wado ryu. Itd...

Na kampu so bile predstavljene različne borilne veščine, med temi Ju-Jutsu, Aiki-jitsu, Ninjutsu, Kobudo, Close Combat in Filipinski Kali. Večji poudarek je vsekakor bil na prikazu tehnik borilne veščine JU-JITSU. Gre za samoobrambno borilno veščino, ki se je v drugi polovici 16. stoletja razvila na Japonskem in sicer, ko so vladarji prepovedali samurajem nošenje orožja, tako da so le-ti pričeli z t.i. golorokim bojevanjem oz. imenovan "komiuchi". Iz Ju-JItsa so se nato razvile vse druge borilne veščine, ki so v današnjem času predvsem zaradi nevarnosti poškodb prilagojene, očiščene določenih nevarnih tehnik, kot so JUDO, AIKIDO, AIKI-JITSU, KARATE, WADO RYU KARTAE itd. Ju-Jitsu je bil nato v 19. stoletju iz japosnke preko mojstraHanshija Suzuki Masafumija prenesen v Evropo in sicer najprej v Anglijo, kjer je Suzuki Masafumi skupaj z Alfredom Hasemeier in Vernon C.F. Bellom, leta 1968 ustanovil prvo združenje International JuJitsu Federation in European Jujutsu/Jujitsu Union.

Na kampu je bil prisoten tudi podžupan mestne občine Koper Alberto Scheriani, kateri je podal uvodno pozdrav ob odprtju BUDO KAMPA ter organizatorju tega edinstvenega dogodka predstavitve borilnih veščin v Sloveniji glavnemu trenerju Damjan-u APOLLONIO v imenu mestne občine Koper čestital za promocijo borilnih veščin in sploh Kopra ter Slovenije v svetu.