OLIMPIJCI V KOPRU

Post date: Jul 27, 2016 6:31:19 PM

MJ/siol.net | On 23, Jul 2016

Včerajšnji dan je v Kopru minil v znamenju bližajočih se olimpijskih iger v Riu de Janeiru – slovenske barve, razposajeni športniki, predvsem pa pestro dogajanje na več prizoriščih so vrhunec dosegli na večerni uradni predstavitvi olimpijske delegacije.

V Kopru je bilo včeraj čutiti športno vzdušje, že v jutranjih urah z odprtjem prvega parka vodnih športov pri nas (Active Koper) na Semedelski promenadi, še toliko bolj pa popoldne, ko so se v Koper z vlakom pripeljali slovenski olimpijci.

Zbrali so se na Bonifiki, kjer je sledilo tudi uradno fotografiranje in različni olimpijski seminarji. Ob tej priložnosti je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec koprskemu županu Borisu Popoviču predal posebno tablo in s tem Koper in Bonifiko tudi uradno razglasil za Olimpijski športni center.

Novico, da bo Koper postal olimpijski športni center je predsednik olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec sicer povedal že konec februarja na podelitvi priznanj najboljšim športnikom v koprski občini. Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije – združenja panožnih zvez je sklep o podelitvi licence za olimpijski športni center sprejel konec marca. Vrhunski pogoji za izvedbo priprav na tekmovanja na najvišjem nivoju, ki jih premorejo v Kopru, imajo tako zdaj pečat Olimpijskega komiteja Slovenije.

S predajo table je Koper tudi uradno razglašen za Olimpijski športni center.

Koper je tako, poleg Olimpijskega športnega centra Bled-Radovljica, Ljubljana, Rogla, Terme Zreče, Planica-Kranjska gora in Maribor, sedmi tovrstni center v Sloveniji, licenco pa je prejel za kar sedem športnih panog, in sicer za plavanje, nogomet, košarko, rokomet, atletiko, tenis in odbojko na mivki.

Olimpijska delegacija je včerajšnji dan izkoristila tudi za sprehod po Kopru, kjer so se nekateri najbolj pogumni preizkusili v številnih vodnih aktivnostih, ki jih ponuja novi park vodnih športov Active Koper na Semedelski promenadi. Celotno dogajanje pa je bila zgolj predpriprava na večerno svečano prireditev na osrednjem mestnem trgu – Titovem trgu, kjer se je prvič tudi uradno predstavila slovenska reprezentanca za olimpijske igre v Riu.

Slovenijo bo na letošnjih olimpijskih igrah predstavljalo 59 športnikov, od katerih največji del predstavlja rokometna izbrana vrsta. Rokometaši bodo sicer tudi edini predstavniki ekipnih športov, v odpravi Rio 2016 pa bo poleg njih dovolj prostora še za predstavnike 13 drugih športnih panog. Ob olimpijcih so svoje adute za september razkrili tudi v slovenskem paraolimpijskem taboru, ki ga bo v Braziliji predstavljalo osem športnikov.

Prireditev, ki je postregla tudi z glasbenimi in plesnimi točkami ter dinamičnim programom, je na Titov trg privabila tudi številne visoke goste. Poleg gostitelja dogodka župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča tudi predsednika države Boruta Pahorja, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca in slovenskega olimpijonika Miroslava Cerarja.