Prvenstvo paraplegikov v atletiki

Post date: Apr 21, 2013 7:47:20 PM

Na koprskem atletskem stadionu je bilo minulo soboto največje atletsko tekmovanje paraplegikov v Sloveniji in prvo ekipno meddržavno tekmovanje, kjer sta poleg ekipe iz Slovenije nastopili tudi ekipi iz Bosne in Hercegovine in Srbije.

Državno prvenstvo je bilo tudi tokrat posvečeno spominu na prof. Bojana Hrovatina, mednarodna udeležba pa je bila letos prvič. Zveza paraplegikov Slovenije v koordinaciji z DP Istre in Krasa in soorganizaciji ZŠIS ter ob pomoči sodnikov Atletskega kluba Koper je tekmovanje izpeljala vzorno. Športnike je nagovoril predsednik Zveze paraplegikov Dane Kastelic. Tekmovali so v devetih različnih kategorijah in v kategoriji veteranov. Atletinje in atleti so se najprej pomerili v metu kopja, diska ali kija in suvanju krogle, nato pa še v hitrostnih vožnjah na 100, 200 in 400 m. Tekmovali so tudi v dveh memorialnih vožnjah. S standardnimi vozički na 100 m v spomin na prof. Bojana Hrovatina, s specialnimi vozički na 800 m pa v spomin na njihovega velikega prijatelja in novinarja Henrika Übeleisa. Tudi tokrat so se na tekmovanju atletom paraplegikom in tetraplegikom pridružili slepi in slabovidni atleti, ki so tekmovali v moški in ženski konkurenci. Tekmovanje pa je hkrati štelo tudi za uvrstitve na državnem prvenstvu paraplegikov in tetraplegikov. V Kopru smo videli tudi vse atlete, ki so nastopili na minulih paraolimpijskih igrah v Londonu. Najboljši rezultat med posamezniki je dosegel Flere Jože v metu diska.

Na meddržavnem tekmovanju v četveroboju (krogla, disk, kopje/kij, 100m) je z 9.716,05 točkami premočno zmagala Slovenija, druga je bila ekipa Srbije, ki je zbrala 4.376,82 točk, tretja pa Konfederacija BiH z 2.074,19 točkami. V ekipi štirih tekmovalcev je morala biti ženska tekmovalka in atlet tetraplegik. Razglasitev rezultatov, podelitev medalj in pokalov je po zaključku tekmovanja potekala v Domu paraplegikov v Pacugu. Ob tej priložnosti so podelili tudi pokale zmagovalnim ekipam ligaškega atletskega tekmovanja. Zmagovalni in prehodni pokal je osvojila ekipa DP jugozahodne Štajerske (17.356,29), ki je že vrsto let nepremagljiva, druga je bila ekipa DP Koroške (15.907,15), tretja DP ljubljanske pokrajine (10.334,24), četrta DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (6.385,77), peta kombinirana ekipa DP severne primorske in DP Istre in Krasa (5.046,12), šesta DP Prekmurja in Prlekije (2.175,35), sedma pa DP severne Štajerske (1.682,50).