Vrhunska atletska predstava v Kopru

Post date: Apr 21, 2013 5:17:6 PM

Na koprskem atletskem stadionu so člani in članice Atletskega Kluba Koper organizirali vrhunsko atletsko prireditev, ki je poleg rekordnega nastopa atletov in atletinj iz kar sedmih držav privabila tudi številne ljubitelje atletike.

Odprto prvenstvo Slovenije v atletiki je bilo leto drugo leto zapored v Kopru. »Tudi zato, ker Atletski klub Koper praznuje letos 50 rojstni dan in smo želeli z odlično organizacijo, letos največje atletske prireditve v Sloveniji in z enim najlepših in največjih dogodkov letos na Obali, delovno proslaviti ta jubilej. Na zadovoljstvo vseh, nam je uspelo,« je po tekmovanju zadovoljno dejal predsednik Atletskega kluba Koper Mitja Butul.. Na modri podlagi koprskega atletskega stadiona se je med seboj pomerilo 472 atletov in atletinj iz sedmih držav, v 40 atletskih disciplinah. Nastopili so vsi tisti, ki bodo slovenske vrste zastopali na atletskem delu Olimpijskih iger v Londonu, z izjemo Primoža Kozmusa, ki svojo formo še pili na Češkem. Ker je bilo prvenstvo odprto so v Kopru nastopili tudi nekateri tuji atleti, saj je bila koprska atletska predstava tudi zadnja, kjer so lahko atleti lovili zahtevne atletske norme za nastop na letošnjih Olimpijskih igrah v Londonu.

»Težko je ocenjevati najboljše rezultate, saj so nekateri olimpijci sedaj pred zadnjim stadijem priprav za marsikoga najpomembnejšo življenjsko športno preizkušnjo, nastop na Olimpijskih igrah,« je bilo mnenje atletske strokovne javnosti. V Kopru je namreč po tekmovanju zasedal tudi strokovni odbor AZS in UO AZS, kjer so soglasno potrdili vse atlete in atletinje, ki so izpolnili olimpijsko normo za letošnji nastop v Londonu.

Dobro sta nastopili Marina Tomič v teku na 100 metrov z ovirami in Marija Šestak v troskoku prvi dan ter skakalka s palico Tina Šutej drugi dan, ki so s svojimi svetovnimi dosežki ponovno zapisale Koper na svetovne atletske tablice. Martina Ratej se približuje ustaljeni razdalji 60 metrov v metu kopja, prav tako je Matiji Kranjcu met kopja uspel bolje kot na EP v Helsinkih. Boštjan Buč je na prvenstvo priletel iz Kenije, saj je med zadnjim ciklusom priprav in odtekel 3000 metrov z ovirami v solidnem rezultatu, prav tako solidno je nastopila Sonja Roman na 800 metrski razdalji.

Rožle Prezelj je v skoku v višino zmagal za zanj skromnim rezultatom, tudi Brent LaRue je ostal brez medalje na 400 metrov in ob prihodu v cilj dejal, da se je pred dnevi rahlo poškodoval in ni želel tvegati. Tako ni nastopil tudi v njegovi paradni disciplini 400 metrov z ovirami, ki je bila na sporedu drugi dan.

Z medaljami so se okitili tudi koprski atleti in atletinje. Zmago na prvenstvu je osvojil Roki Viler v skoku v daljino, Daša Korent Bajec je bila druga v teku na 400 metrov in tretja na 800 metrov, druga je bila tudi štafeta Atletskega kluba Koper 4 x 400 metrov v postavi Nika Barundič, Sara Gulja, Kaja Tomažič in Gaja Stibilj)

Dve medalji je osvojila tudi Koprčanka Snežana Rodič, ki sicer tekmuje za ljubljanski Mass, a si je na tej domači tekmi obetala še več. V troskoku je namreč naskakovala A normo za olimpijsko vozovnico. Od razdalje 14.30 m je bila kar precej oddaljena, a je optimistično napovedala, da bo odšla po medaljo na naslednje EP, ki bo pozimi v Göteborški atletski dvorani.

Tokrat je v Kopru osvojila srebro tako v troskoku kot tudi v skoku v daljino. Za organizacijo prvenstva so atletski delavci Atletskega kluba Koper prejeli veliko pohval, saj je več kot 100 prostovoljcev, za izpeljavo tega vrhunskega športnega v Kopru, v organizacijo vložilo več tisoč prostovoljnih ur. Tudi zato ne čudi predlog nekaterih poznavalcev svetovne atletike, da Atletskemu klubu Koper podelijo organizacijo tudi kakšne izmed večjih mednarodnih atletskih prireditev . A zato bo tudi na novem atletskem stadionu potrebno poskrbeti še za dodatno nujno infrastrukturo in izboljšave, ki v Kopru še manjkajo. »Mi smo organizacijsko pripravljeni sprejeti tudi najzahtevnejše mednarodne atletske prireditve, saj smo to s svojim, od letos celo 141 članskim sodniškim atletskim zborom, in velikimi organizacijskimi izkušnjami, to že velikokrat potrdili.

Letošnje prvenstvo smo organizirali z odliko, zato tudi upravičeno prejemamo čestitke tako nastopajočih, kot tudi številnih gledalcev, ki so si prireditev ogledali. Pred nami so novi izzivi, a bomo videli, če jim bodo tudi drugi lahko sledili,« je po tekmovanju dodal predsednik Atletskega kluba Koper Mitja Butul.

foto Mitja Butul