Zaključek PGT 2015 in gorski tek na Tabor

Post date: Dec 11, 2015 12:47:24 PM

Gaberje 29.11.2015

V Gaberju pri Ajdovščini so zadnjo nedeljo v novembru organizatorji Primorskih gorskih tekov pripravili zaključno prireditev sezone 2015, še pred dogajanjem v prostorih krajevne skupnosti pa so se gorski tekači pomerili v prvem teku nove sezone 2016, ki so ga izpeljali člani TD Burja z Darkom Hrovatinom na čelu.

Vrh Tabora je bil najhitreje Marko Tratnik pred »ravnincem« Tomažem Ferjančičem in Simonom Strnadom, med ženskami pa je zmagala Mihaela Tušar pred Uršo Trobec in Marto Švigelj. Tek na 4,2 kilometra dolgi progi s toliko metri vzpona, kolikor je dni v letu, pa še s 118 metri spusta, je prvi, ki so ga gorski tekači vknjižili na račun sezone 2016, sicer pa je naslednja sezona še v pripravi.

Šestnajsta sezona PGT si zasluži, po oceni koordinatorja PGT Klavdija Čendaka, pozitivno oceno. Bile so težave, kot vsakokrat, a so jih premagovali, na koncu pa arhivirali 21 lepih, odlično organiziranih tekov, med katerimi je bil prvič tudi hrvaški Učka vertikal. Pogoj za priznanje udeležbe in praktične nagrade je izpolnilo 15 tekačic in 40 tekačev. Z vsemi pretečenimi teki je na vrhu seznama Simon Strnad. Na odru je povedal, da je v sezoni odtekel približno 90 tekov, za LT pa je dodal, da bo v naslednji sezoni zaradi grožnje poškodb moral število nastopov zmanjšati. Po 19 tekov sta zbrala Mihaela Tušar in Slavko Prezelj, 18 jih ima Sandi Furlan, po 17 Urša Trobec in Valentina Čufer ... Udeležbo slovenskih tekačev so obogatili Italijani, ki znajo uživati v našem gorskem okolju, čudovitih progah in gostoljubju organizatorjev. Največ nastopov med njimi sta zbrala Spartaco Brizzi (16) in Giorgio Turel (13), Spartaco je ob tem osvojil še pokal za drugo mesto v veteranski kategoriji.

Med absolutno najboljšimi je nekaj sprememb v primerjavi z lanskim letom. Trojica moških je doživela eno spremembo, ob istem zmagovalcu je na drugem mestu Boruta Malavašiča zamenjal Anej Likar. Pri ženskah tokrat med trojico ni Ane Čufer in Marte Švigelj, mesti pri vrhu sta si izborili Urša Trobec in Marta Šorli, Mihaela pa je z drugega mesta skočila na prvo. Veteranke so tako prevzele monopol na stopničkah. Boj je bil ostrejši kot lani, o tem pričajo majhne razlike v točkah in visoki točkovni seštevki enajstih najboljših tekem, kolikor jih je štelo za končni izid.

Na seznamih stalnih udeležencev pokala sta tista z najmanj eno tekmo 202; 122 je odraslih, 88 pa mladih. Ob dobri kondiciji, ki jo kažejo teki odraslih, je podoba mladinskih tekov bistveno manj spodbudna. Pogoj za uvrstitev med prve tri v kategoriji, za to so potrebni najmanj trije nastopi, je izpolnilo samo pet mladih tekačev. Če kam, potem bi bilo dobro več energije in načrtnosti vložiti v mladinske teke.

Zaključna prireditev je bila v slogu predhodnih, kot povezovalec se je ponovno izkazal Klavdij Čendak s svojim humorjem. Najzvestejši privrženci pokala so dobili trenirke, manjkalo ni niti drugih praktičnih nagrad, ki jih je pomagala deliti predsednica koprske športne zveze Sonja Poljšak, na koncu pa so si privoščili prigrizek in razrezali torto.